NCK:s Pedagogiska pris 2025 tilldelas Kolding Stadsarkiv.
– När demokratiska värderingar är under attack och fakta förvrids i den offentliga debatten – då har arkiven med sina historiska källor en viktig roll att fylla, säger NCK:s chef Charina Knutson.
NCK:s styrelseordförande Robert Uitto delade ut priset till stadsarkivarie Lene Wul och utbildnings- och utvecklingsansvariga Kamma Poulsen-Hansen på Kolding Stadsarkiv, tisdag 11 mars under NCK:s vårkonferens på Jamtli.
NCK:s motivering till valet lyder: Kolding Stadsarkiv i Danmark har genom tvärvetenskapliga samarbeten skapat skolprogram där deltagande och medskapande är centrala komponenter. Genom sinnrikt konstruerade program, där demokrati många gånger är det uttalade eller underliggande temat får eleverna en djupare förståelse för varför samhället ser ut som det gör, och hur vi alla är med och skapar det samhälle vi vill se i framtiden.
Fokus på demokrati
I sitt anförande tog Robert Uitto upp aktiviteten ”Demokratiet er mit, ordet er frit”. I denna får elever en inblick i kommunal demokrati, ett exempel som han – som själv är politiker – gärna vill lyfta fram. Genom källor som belyser fallet med etableringen av ett köpcentrum i Kolding får eleverna kunskap om hur en idé blir ett förslag och slutligen ett beslut i kommunfullmäktige. Dagen börjar med en promenad, där eleverna får en kort historisk översikt över utvecklingen av stadens näringsliv och kommunens planer för detta fram till dess att Kolding Storcenter etablerades. Tillbaka i arkivet arbetar studenterna i åtta grupper med källor som kastar ljus över fallets gång. Som en övergång till besöket i stadsfullmäktigesalen ges en kort historisk översikt över utvecklingen av den kommunala strukturen och den kommunala förvaltningens uppgifter. Denna kunskap sätter studenterna i verket när aktiviteten avslutas i kommunfullmäktiges sal. Här diskuteras elevernas egna idéer och förslag, argument framförs, kompromisser görs och slutligen hålls en omröstning. Det förslag som får flest röster presenteras för en ledamot i kommunfullmäktige som ger respons och kommer med förslag på hur klassen kan arbeta vidare med sitt ärendet. Se: https://www.skoletjenesten.dk/tilbud/demokratiet-er-mit-ordet-er-frit
Mer om Kolding Stadsarkiv
Kolding Stadsarkiv har ett nyskapande kulturarvspedagogiskt arbete med utveckling och drift av ”Skoletjenesten Kolding”. Förutom erbjudanden för skolor och lärare i Kolding kommun arbetar Stadsarkivet aktivt och kontinuerligt med att utveckla arkivpedagogiken genom dedikerade utvecklingsprojekt som är metodutvecklande, både när det gäller utvecklingen av erbjudanden för utbildningsinstitutionerna, men också när det gäller utbildningserbjudanden för lärare. Se: https://koldingstadsarkiv.dk/skoletjenesten-kolding.
Kolding Stadsarkiv kombinerar forskning i pedagogik och historia med praktik i en vacker synergi och arbetar tvärvetenskapligt med bland annat design och bildkonst. De har möjlighet att involvera andra kulturarvsinstitutioner, arkiv och museer i Danmark genom projekt och kunskapsutbyte.
Kolding Stadsarkiv arbetar med en tvärvetenskaplig pedagogik, där lokalhistorien öppnar upp för global historia. Alla sinnen används i lärandet. Ambitionen är att studenterna ska få upp ögonen för att de själva är skapare av historien. Arbetet bygger på löpande utvärdering och etablering av referensgrupper med relevanta beslutsfattare och aktörer. Innovativa är metoder som är kopplade till bildkonst och design, där eleverna lär sig med alla sinnen. Vilket gör ett stort undervisningsutbud, se inspirationskatalog: https://broad-sheep.files.svdcdn.com/production/files/publications/STK_inspirationskatalog_24_25.pdf?dm=1718797057
Undervisningsutbudet utvärderas kontinuerligt av Kunskapscentrum för externa lärmiljöer – som är ett nationellt centrum. Se: https://www.skoletjenesten.dk/sparring-konsulentydelser/evalueringer
“Skoletjenesten Kolding” är ett kommunalt erbjudande som utvecklar och erbjuder kulturhistorisk undervisning för grundskolor, ungdomsutbildning och lärosäten. Se: https://koldingstadsarkiv.dk/skoletjenesten-kolding. ”Skoletjenesten Kolding” har för närvarande tre fast anställda vid Koldings stadsarkiv. ”Skoletjenesten Kolding” bjuder in eleverna till historien genom att göra den sinnlig och närvarande. De gör detta med utgångspunkt i arkivet och museets samlingar, och detta utspelar sig i de många lärrummen, både i stadens rum, i skolan och på museerna.
”Skoletjenesten Kolding” har inrättat ett nätverk för historielärare i Kolding kommun som träffas regelbundet och är kostnadsfritt. Tjänsten hjälper lärare att erbjuda en varierad undervisning i historieämnet, vilket ger eleverna möjlighet att möta historia på nya sätt. Se: https://koldingstadsarkiv.dk/skoletjenesten-kolding/historielaerernetvaerk och https://koldingstadsarkiv.dk/skoletjenesten-kolding#tilbud-til-laerere
Exempel på hur metodik och arkivpedagogik utvecklas och sprids till andra institutioner i Danmark var det stiftelsefinansierade projektet: “Arkivet i den abne skole” (2021–2023) – där Kolding Stadsarkiv initierade och ledde ett projekt där lärare från fyra kommuner (Köpenhamn, Esbjerg, Frederiksberg och Kolding) fick ett kompetenslyft, se: https://koldingstadsarkiv.dk/arkivet-i-den-abne-skole. De har lyckats fortsätta med denna verksamhet genom att inrätta interna uppföljningsgrupper bestående av lokala beslutsfattare i skolor och kulturmiljöer. Utvecklingen fortsätter genom att Kolding Stadsarkiv har utformat ett projekt som har en nationell omfattning och är på gång.